Farmaceutske kompanije ignoriraju novootkriveni lijek za rak?

image

Ovih dana je u tisku i na internetu nemoguće izbjeći priču o profesoru Magnusu Essandu, koji je u Švedskoj otkrio lijek za rak. Nažalost, iz nekog razloga ga ne žele financirati ni farmaceutske kompanije ni švedske institucije. Zvuči prilično skandalozno? Meni, iskreno – ne baš.

Kada mi je Ajgor preporučio ovaj članak za analizu, prva pretpostavka mi je bila da se radi o još jednom u nizu istraživača koji neodgovornim medijskim istupima pokušava doći do financiranja za svoj marginalni projekt. Doista, to je gotovo svakodnevna pojava – istraživači i izumitelji iz svh polja ljudske radinosti u medijskim istupima tvrde da su na rubu revolucionarnog otkrića, a dio javnosti, zavaran lošim novinarstvom povjeruje u priču i uloži svoj novac u spomenuti projekt.

Originalni članak iz kojeg je ova priča prenesena u naše zaluđene medije je sasvim prihvatljiv. Radi se manje/više o osobnoj perspektivi situacije u kliničkim istraživanja povezanima s rakom, proizašlim iz frustracije autora zbog oboljelog prijatelja. Autor pokušava identificirati uzroke i moguća rješenja trenutnog stanja, kao i moralne dileme kojima informiramo svoje odluke u takvim slučajevima. Članak nije nimalo “urotnički” nastrojen prema farmaceutima, iako je autor možda malo prefrustriran tim izdvojenim slučajem da objektivno sagleda cjelinu.

Što bi to značilo?

Ono što sam Magnus Essand, kao odgovoran znanstvenik, kaže na početku članka! Parafrazirat ću:

Ne, virus ne uništava rak! Ne, nisam još ništa izumio! Naši rezultati dolaze isključivo iz laboratorijskih testiranja, a mnogi lijekovi koji obećavaju u laboratoriju ne djeluju pri praktičnoj ljudskoj upotrebi.

Ova izjava, koju je nemoguće dvosmisleno shvatiti, trebala je biti dovoljna autoru nešto ozbiljnijeg originalnog članka da u potpunosti promjeni ton i zaključak istog. A pogotovo je trebala biti dovoljna našim medijima da ne objave djetinjaste, pseudoznanstvene, anti-farmaceutske govore mržnje zasnovane NA NIČEMU.

U čemu je problem? Kao prvo, zbunjuje me premisa da je farmaceutska kompanija kao privatni biznis “dužna” financirati neko istraživanje. Kao korporacija, oni nisu zaduženi za liječenje ljudi. Oni su zakonom obvezani donijeti zaradu svojim dioničarima. Kako to čine? Tako da ostatku svijeta pružaju učinkovite i konkurentne proizvode (u ovom slučaju lijekove). Nije li to smisao svake struke na svijetu? Ovdje se dakako ne radi o nekakvoj farma-uroti čiji je cilj sakriti lijek za rak u svrhu zarade.

Dapače, na svijetu postoje mnogobrojni državni fondovi koji su zaduženi za financiranje obećavajućih istraživanja (kao i spomenuti švedski fond), koji također nisu odlučili financirati prve dvije faze kliničkog testiranja Essandovog lijeka. Zašto?

Tu dolazimo do glavnog razloga. Kao što sam Magnus Essand eksplicitno naglašava:

Velika većina lijekova koji uopće uspiju započeti kliničko istraživanje se na kraju pokažu nedovoljno učinkoviti, neučinkoviti ili čak štetni.

Što znači ‘neučinkoviti’? Jednostavno da primjenom lijeka ne dolazi do promjene u tijeku bolesti kod pacijenta. Nedovoljno učinkoviti znači da postoji određen efekt ali nije usporediv s već postojećim terapijama i rješenjima. Štetan? Štetan znači upravo to – da postoji kontra efekt koji pogoršava stanje i/ili povećava smrtnost kod pacijenata.

Iz tog razloga se ne smije pompozno reklamirati učinkovitost nekog lijeka na osnovu laboratorijskih testova, za to su nužni rezultati kliničkih testiranja na ljudima. O čemu se tu radi? Kliničko testiranje ima 3 glavne faze:

 • 1. faza (20-100 ljudi) – utvrđuje se li je lijek siguran za uporabu na ljudima, traje do mjesec dana
 • 2. faza (100-300 ljudi) – utvrđuje se potencijalna efikasnost lijeka, traje nekoliko mjeseci
 • 3. faza (300-3000 ljudi) – utvrđuje se terapeutski potencijal lijeka (u usporedbi s postojećim tretmanima), traje nekoliko godina

Dr. Essand traži “sitan novac” za prve dvije faze. Međutim, te dvije faze su neusporedivo jeftinije od treće, koja je najzahtjevnija, najopsežnija i uključuje višestruko veći broj ljudi od prve dvije.

image

No, da se vratimo na rezultate kliničkih testiranja. Još od kraja prošlog stoljeća je postalo jasno da uspješnost lijekova pada. Primjerica, 80-ih i ranih 90-ih godina tek ~20% lijekova koji započnu testiranje bi uspješno završilo 3. fazu (da uopće ne spominjemo lijekove koji ne dobiju ni odobrenje za početak testiranja). A noviji rezultati?

(dakle, ignoriramo veliku većinu lijekova iz laboratorija koji ni ne započnu kliničko testiranje – njih 99%)

 • 38% lijekova odobrenih za testiranje ispadne u 1. fazi
 • 60% preostalih lijekova ispadne u 2. fazi
 • 40% preostalih lijekova ispadne u 3. fazi (po novijim studijama i 50%!)
 • Još 23% lijekova koji prođu sve tri faze ne budu odobreni od strane Agencije za lijekove.

Dakle, sveukupno tek 11% lijekova koji započnu testiranje na kraju budu odobreni. Najnovija istraživanja pokazuju još nižu brojku – 9%.

Ali to su rezultati za lijekove iz svih područja medicine… Rezultati za rak su još dvostruko gori! Tek 4.7% lijekova za rak bude odobreno na kraju kliničkog testiranja. I to nije sve… Tipični rezultati pri prodaji tih odobrenih lijekova se dijele na trećine:

 • 1 trećina lijekova bude komercijalni neuspjeh
 • 1 trećina otprilike vrati uloženo
 • 1 trećina bude ‘hit’ i donese tvrtki zaradu

Što znači, tek 1.5% lijekova za rak koji započnu kliničko testiranje će farmaceutskoj tvrtki donijeti zaradu! Možemo li ih onda kriviti što ne ulažu u svaki “potencijal” iz laboratorija?

Možda su autori hrvatskih članaka o ovoj priči trebali malo razumjeti temu o kojoj pišu, prije negoli su objavili svoje djetinjarije:

Net.hr

Farmaceuti nemaju interes
Pronašli virus koji ubija rak, ali lijek je neprofitabilan?!

Index.hr

Virus koji ubija rak već dvije godine “na ledu” jer farmaceuti ne mogu na njemu zaraditi?!

24 Sata

Lijek za rak postoji, ali nitko ne želi ulagati jer – nema zarade?

24 Sata

Genijalac: Hrvat (23) radi na lijeku za djecu oboljelu od raka
Nema predaje: U virus, koji bi mogao spasiti milijune života, nitko ne želi ulagati jer nema profita.

RTL

Šveđanin pronašao lijek za rak.¸

Dnevnik.hr

Hrvatski genijalac bori se za uspjeh spasonosnog lijeka protiv raka

Nisu li naši mediji mogli bolje?

Ovaj unos je objavljen u aktualno, kritičko razmišljanje i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

10 odgovora na Farmaceutske kompanije ignoriraju novootkriveni lijek za rak?

 1. zonasumraka napisao:

  vrlo bi me zanimalo kako taj adenovirus prepoznaje isključivo stanice raka (kojeg raka).. ne vjerujem pol posto u taj lijek.. na stranu trofazna testiranja.. iskreno, u ovom trenutku postoji barem nekih 10 000 ovakvih entuzijasta (ozbiljnih doktora znanosti) sa nekim nevjerojatnim lijekom kojeg samo trebaju nekom utrapiti..

 2. zonasumraka napisao:

  hih, što se tiče novina.. jedan moj poznanik je u nekoj od naših novina isto tako otkrio neki senzacionalni lijek.. baš smo se dobro nasmijali on i ja kad smo to pročitali..

 3. Tibor napisao:

  Što se tiče članka, bolje da samo kažem da se čini logičnim.

  što se tiče ovog filma, prelaze na kako to da se nije pročulo za Burzynskog izmedu 30. i 45. minute pa preporučam da se prvo pogleda taj dio jer je fascinantan. prvih pola sata ukazuju na legitimnu učinkovitost tijekom 40 godina otkad ovaj čovjek i svi njegovi pacijenti pokušavaju profilirati njegov rad. Ovo nije neki pseudoznanstveni urotnički mambo-jambo. Sve je fino dokumentirano i čovjek čini fantastičan posao.
  Ovo i DCA nisu jedine metode koje se čine obećavajućima i puno boljima od tih prokletih kemoterapija na koje sami onkolozi najčešće ne šalju svoju djecu…

  • Nikola napisao:

   Samo kratko…
   Burzynski je bez sumnje zastranio, to se zna već dugo.
   Ta njegova terapija antineoplastonima niti je individualna, niti ciljana, ni genska, a kamoli tek da nije kemoterapija. PROČITAJ nešto objektivnije, ne gutaj reklame.
   A što se tiče tog famoznog DCA, pročitaj nešto od OVOG.
   Kako se usuđuješ tako blatiti kemoterapiju? Nitko nikad nije rekao da je ugodna, niti da je idealno rješenje. Međutim, boljeg rješenja nema za tolike milijune da je možda bolje da se pokriješ po ušima prije nego odgovorne ljude u teškoj situaciji prozoveš naivčinama.
   Odakle ti uostalom da onkolozi ne vjeruju kemoterapiji? Da pogodim… Matrix World, kao i dalmato?
   U ovom slučaju je apsolutno uzoran zonasumraka čiji detektor urota, čini se, ima i filter.

   • dalmato napisao:

    Na ljekovima za kemoterapiju pise lipo: Nuuspojava – smrt!
    U kemoterapiji se koristi plin koji je koristen u drugo svjetskom ratu i zapranjen je zenewskom konvencijom kao izuzetno toksican. Taj isti plin uzrokuje opekline unutar tijela-sve izgori. Pakako se koza koja izgori ne moze vise obnoviti…zamislite sto nam kemoterapija radi unutar tijela!! Taj plin se zove…IPERIT – (Mustard gas)

    Opis otrova (srpski, ali razumice se vjerujem):
    http://www.kmhem.net/archives/o1/iperiti/
    Sad zamislite sta nam rade lijecnici i farmaceuti. Kemoterapija ubija! Svi koji prezive 5 godina,a sada je i 4 godine NAKON PRVOG DIJAGNOSTICIRANJ RAKA….SMATRAJU SE IZLJECENIMA!!! Skoro svi umru nakon 5 godina!

    • Ajgor napisao:

     A kod nekih srčanih bolesti koristi se nitroglicerin. Taj isti nitroglicerin je razoran eksploziv i može srušiti zgradu. Pa ako se zna koliko je razoran, zamislite što čini unutar tijela. Eto, i to nam rade liječnici i farmaceuti! 🙂

    • Nikola napisao:

     Tvoje sulude komentare o smrtnosti neću komentirati. Postignuti su veliki uspjesi s terapijama za pojedine vrste raka i to je dobro dokumentirano u stvarnom svijetu (koji te očito ne zanima).
     Molim te odgovori… Koliko imaš godina? Čisto da imam informaciju u glavi dok raspravljam s tobom.
     U međuvremenu, možda da malo pročitaš o genetičkoj falaciji, koja jasno kaže da prizivanje porijekla nema nužno veze sa sadašnjim stanjem neke stvari. Naprimjer – jesi li znao da kirurzi pri operacijama koriste oštre noževe? Da, iste instrumente koji su se stoljećima koristili i još danas se koriste za ubijanje! Sramotno!!!

     Usput, ako nastaviš spamati ovaj blog bez imalo zainteresiranosti za razumnu ljudsku raspravu, kukavičkim mijenjanjem teme sa svakim novim komentarom, uzet ću si za pravo da ti zabranim komentiranje po vlastitom nahođenju. Čitaj: kad mi prekipi.

     Lijep pozdrav.

    • dalmato napisao:

     Dakle Nikola,ne postoji niti jedan lijek u svijetu za rak osim kemoterapije,jeli? Krivo!
     Sto je sa dr.Gersonovom terapijom?
     Essiac terapijom?
     Dr Norman walker terapijom koji je zivio 117 g?
     ITD…
     npr.

     Nakon samo jedne primjene primljene kemoterapije, ne smijete vise nikad donirati krv ili donirati organ! Radijacija kemoterapije izaziva rak! Koliko je to apsurdno ako bi to ujedno trebao biti lijek kojim nas oni- Farmadoktori lijece! Nakon samo jedne kemoterapije ste u najvise slucajeva STERILNI! I sto oni rade,nakon sto su vam unistili kemoterapijom kompletan imuni sistem u tijelu,oni vam daju ANESTEZIJU I OPERIRAJU VAS!!! I onda mi jos reci da kemoterapija LIJECI? Ili da je u nekoj fazi eksperimentiranja potvrdjena kao sigurna. Zna se da kemoterapija ubija ali, oni i dalje pripisuju kemo. kao jedinu terapiju, znajuci da je nuspojava-smrt. Ocigledno koristis dezinformiranju ljudi kojih se ionako manipulira i drzi u neznanju u nuspojavama koje izaziva kemoterapija.
     Moje pitanje glasi:
     1. U kojoj je fazi primjene kemoterapija potvrdjena kao sigurna terapija.
     2. Mozes li mi naci dokaze i znanstvenu studiju koja potvrdjuje da cijepiva protiv HPV, Gripe, Krpelja, Vodenih kozica…..Dijeluju i nemaju nuspojave?
     3. Mozes li mi pismeno i svojim potpisom zagarantirati da ako sam se cijepio protiv npr. Gripe, Hpv-a, Vodenih kozica, Svinjske gripe….itd. iste necu i dobiti.
     4. Mozes li mi zagarantirati da od nuspojava cijepiva ja ili moja djeca necemo umrijeti ili dobiti mentalne i druge anomalije?
     5. Mozes li mi priloziti studiju i znanstveni dokaz koji potvrdjuje da cijepiva nisu kancerogena?

     Sto je to rak? Kakva je to uopce bolest? Zasto je ima vise sada nego ikada u povijesti?
     A medicina je napredovala….u cemu? U ubijanju?

     I zadnje i finalno pitanje:
     LIJECI LI DOKTOR PACIJENTA ILI BOLEST?

     Mozda postavljam kriva pitanja jer sam samo jedan neinformirani pacijent….

     Dakle Nikola, po tvomene postoji niti jedan lijek u svijetu za rak osim kemoterapije,jeli? Krivo!
     Sto je sa dr.Gersonovom terapijom?
     Essiac terapijom?
     Dr. Coldwell?
     Dr Norman walker terapijom koji je zivio 117 g?
     ITD…
     Jesi li primjetio da su to svi doktori, koji su se odrekli medicinskog pristupa bolesti i okrenuli se prirodnom lijecenju, koje lijeci covjeka, a ne bolest ili njene simtome…
     Zasto se vitamin C zeli zabraniti a pokazao se izuzetno djelotvoran protiv vecine oblika raka?
     Odgovor je da ti olaksam…radi zarade Farmacije!
     Organizacije protiv raka su skoro sve stvorene sa svrhom da prikupe novac koji potom ide FARMACIJI za istrazivanje raka, ali ne i da nadju lijek. I ne da izljece covjeka.

     Pozdrav ovoj Farmaceutskoj web stranici!!!
     Nadam se da ljudi nece nasjesti na “znanstvene” gluposti kojim se tim istim ljudima MANIPULIRA !
     Moja poruka:
     Ljudi, educirajte se. Istrazite sami, jer, upravo vama je vase zdravlje najbitnije. Od Farma-doktora, ne ocekujte lijek. Farmaceutski lijek ne postoji. To su samo biokemijske umjetne supstance koje ublazavaju simptome bolesti, ali iste i ne lijece.
     Simptom je prirodni alarm naseg organizma da je tijelo u neravnotezi i da nesto poduzmemo. Utisavajuci ga, problem postaje gori i moze se pojaviti u mnogo tezem obliku.

     E da jos nesto…prestnite mi nabijati na nos neku homeopatiju,akupunkturu ili bilo sta druo!
     Ovdje ne branim nikoga tko manipulira ljudima, Pa tako ni alternativu (mislim iskljucivo na ljude sarlatane), a pogotovo klasicnu ortodoksnu medicinu (koja je zakonski zasticena i treba pruziti sigurnost,a u stvari ljude cini bolesnijima nego sto su prvotno bili).
     Za informaciju samo:
     Znate li da je citavi medicinski sustav izobrazbe osmisljen i koncipiran od strane familije ROCKENFELLER !!! Pogodite, da li im je cilj izljeciti bolesti….
     Za kraj:
     NEKA TVOJA HRANA BUDE TVOJ LIJEK, A TVOJ LIJEK NEKA BUDE. TVOJA HRANA, Hippocratus

 4. dalmato napisao:

  “Kemoterapija je nevjerojatno unosan posao za liječnike, bolnice i farmaceutske tvrtke .. Medicinska kasta želi da svi slijede isti točan protokol. Oni ne žele vidjeti da kemoterapijska industrija propada, a to je prepreka broj jedan napretka u onkologiji. “

  Onkolog, doktorica medicine Glenae Warner

  http://matrixworldhr.wordpress.com/2011/11/29/kemoterapija-ubija-stanice-raka-koje-i-onako-umiru-otkriva-najnovija-studija/

 5. dalmato napisao:

  Ma sta te briga koliko godina ja iman.
  I o cemu zelis raspravljati uopce?
  Sve sta te zanima mozes naci na netu, kao i ja. Mislio sam u pocetku i raspravljti dok nisam vidio da posprdavas ljude koji nisu uvijek ispravno ili dovoljno informirani. Tvoje blogove o akupunkturi, i homeopatij i dr. samtram povrsnima i jednostranim jer je u svima opisan samo jedan dio price (one nazalost gore strane) dok na stranu Farmacije nisi se bas da truda to isto napraviti,dakle, oblatiti onu losu stranu, vec samo prikazujes uglavnom “znanstvene”, “dobre” strane.
  Ne bi se cudija da sutra osvane Reklama za neki lijek na tvojoj web stranici.
  Ako bude tako…sve je receno.
  Dakle ako zelis raspravljati, objektivan sigurno nisi.
  Pozdrav.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s