Život iz kaosa: The Secret Life Of Chaos

 

BBC, 2010.

Jako dobar program koji se bavi poviješću i značenjem, pogodili ste – teorije kaosa. Voditelj Jim Al-Khalili nas vodi na put iz iznimne jednostavnosti do nezamislive kompleksnosti. Teorija koja je jednom samo stvarala probleme danas nam daje uvid u neke od temeljnih misterija svemira.

Preko Turinga do Mandelbrota, Al-Khalili nas upućuje u red i strukturu prirodnog svijeta, koji proizlaze upravo iz temeljnog kaosa, a praktički su nevidljivi ako ih se ne traži pravim očima.

 

Vrijednost ovog programa je u tome što ima potencijal mnoge znatiželjne ljude uvjeriti u istinu o teoriji evolucije. Mnogi ljudi joj se instinktivno protive, bilo zbog religijskih stavova ili nekih drugih razloga, toliko da ih je teško uvjeriti direktnim racionalnim argumentima o evoluciji. Ovaj program pruža uvid u jednu temeljnu kariku lanca koja u tom slučaju može biti ključna. On bez spomena evolucije objašnjava temeljni princip zbog kojeg je evolucija moguća. Naime, mnogostruka ponavljanja jednostavnog skupa pravila, uz povratnu petlju između faktora i dovoljno vremena za ponavljanje procesa će neizbježno stvoriti kompleksne sustave. Iz jednostavnih početaka (molekule koja ima tendenciju replikacije) proizlazi sve oko nas – život, seks, sladoled. Bez ikakvih čuda, izvanjskog plana ili dizajna. To je izvrsna varka od strane Al-Khalilija, svojevrstan ‘bait and switch’, jer iako evoluciju ne spominje do samog kraja emisije, on će gledatelja natjerati da ju logičkim slijedom prihvati, a sve kroz “nevinu” prezentaciju teorije kaosa.

Imam tek jednu, dvije sitne zamjerke o trenucim kad Al-Khalili pokušava što jednostavnije objasniti teoriju kaosa i nažalost zastrani u ne-baš-točan opis situacije, ali… nitko nije savršen 😉

Sve u svemu, program je izvrstan, a ako imate nekolicinu gorespomenutih prijatelja, možda i neprocjenjiv.

Stream1          Stream2           Stream3           Stream4            Stream5

Ovaj unos je objavljen u kritičko razmišljanje, preporuke i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s