Predsjednik sabora promovira Domančića i bioenergiju

Boris Šprem, predsjednik sabora RH je nedavno gostovao u emisiji ‘Nedjeljom u 2’. Pred sam kraj emisije, potrošeno je nekoliko minuta i na njegovo zdravstveno stanje. On naime boluje od plazmocitoma, odnosno multiplog mijeloma. Prema mojezdravlje.net:

Plazmocitom (multipli mijelom) je maligna bolest, uzrokovana abnormalnom proliferacijom plazma stanica, osobito u koštanoj srži. […] Uzrok bolest je nepoznat, osim što je primjetno često obolijevanje osoba koje su izložene ionizirajućem zračenju. […]

Nažalost u većini slučajeva potpuno izlječenje je nemoguće.

Prema izjavama, na sreću, čini se da se gospodin Šprem osjeća dobro, s tim da je oprezan i povlači razliku između remisije i izliječenja. Također, izrazito je zahvalan (i to ne propušta naglasiti) svom stručnom medicinskom osoblju s kojim je došao u dodir i pun je hvale za njih.

Problem 1: Među kišom komplimenata i zahvala, dio njih je pao i na bioenergetičara Zdenka Domančića, kojem se naš predsjednik sabora također svesrdno zahvaljuje. Po njegovim riječima, Domančić mu je pomogao pri nuspojavama konvencionalnih terapija i “dao svoj doprinos”.

Činjenica da je netko u istom dahu pohvalio stručno medicinsko osoblje i jednog oportunističkog šarlatana, na javnoj televiziji je problematična, ali naročito jer se radi o osobi na čelu sabora, osobi koja je u centru zakonodavstva. Na stranu činjenica da je takvom zahvalom obezvrijedio stručno osoblje koje mu uistinu jest pomoglo, a šarlatana uzdigao i dao mu legitimitet znanosti i konvencionalne medicine… Pitanje je jasno: smije li osoba s vjerovanjima koja su konfliktna i jasno se protive stvarnosti biti na visokoj zakonodavnoj poziciji? Što to govori o našem društvu?

Nemoguće je dovoljno naglasiti: vjerovanja su bitna. Ona imaju utjecaj na našu prosudbu i naša djelovanja. Istim slijedom, vjerovanja gospodina Šprema će imati povelik utjecaj na zakonodavstvo RH. Pitanje: ako je bioenergija rješenje za nuspojave (uz sramotnu implikaciju da se konvencionalna medicina ne bavi nuspojavama), hoće li Boris Šprem progurati zakon kroz sabor kojim bi se putem HZZO-a financirala famozna Domančićeva škola bioenergije? Ako je djelotvorna, ona bi sigurno pomogla hrvatskoj javnosti, a i ekonomiji. Pretpostavljam ipak da od tog zakona neće biti ništa. O čemu je tu riječ, gospodine Šprem? O nesagledavanju svih aspekata, o licemjerju, ili kukavičluku? Pitam se.

Uostalom, gospodine Šprem, konvencionalna medicina se itekako bavi nuspojavama, ali pri tome ne zloupotrebljava placebo efekt.

Problem 2: Iako razumijem ljudsku potrebu za bilo kakvim objašnjenjem, pogotovo kod teških bolesti (“Zašto ja? Zašto sam dobio rak?”), Šprem je sebi “protumačio” da je obolio zbog stresa i pretjeranog korištenja mobitela, iako po njegovim riječima medicina ne zna faktore rizika. Unatoč tome što je svjestan da znanost nije našla rješenje, on se osjetio pozvan osobno širiti neutemeljene zdravstvene informacije u javnost. I ne samo neutemeljene, već i pobijene, jer je poprilično jasno iz studija da mobiteli ne predstavljaju mjerljiv rizik pri nastanku raka (podsjećam, u pitanju je neionizirajuće zračenje).

Možda bi se naši mobilni operateri trebali obraniti od ovakve neutemeljene  antipropagande, a ne samo galamiti protiv uvođenja kriznog poreza.

Kakve šanse imamo u poboljšanju našeg zakonskog okvira da zaštitimo građane koji ni ne slute na koje ih sve načine šarlatani pljačkaju? Čak i uz najbolju volju predsjednika sabora to ne bi bilo lako, no uz njegovo neznanstveno prihvaćanje svakakvih neznanstvenih (rekao bih čak i antiznanstvenih) ideja ne mogu biti optimističan. HUPED-ova laka konjica nadriliječnika je ovdje u velikoj prednosti. A ne zaboravimo, čovjek je diplomirani pravnik, za što bi čovjek vjerojatno morao imati sposobnost logičkog rasuđivanja. Ipak, ako postoje astronomi koji vjeruju da je zemlja stara 6000 godina, što možemo očekivati od pravnika koji je ovako drastično znanstveno neupućen? Jednu stvar: da ne bude predsjednik sabora.

 

PS: Hvala Niki, čiji me komentar uputio u izjavu gospodina Šprema.

Ovaj unos je objavljen u aktualno i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s