Kiropraktika: neefikasna, a opasna

 Become-a-chioropractor

Napisati reprezentativan tekst o kiropraktici je malo izazovniji zadatak. U društvu s homeopatskim, bioenergetskim i nekim drugim alternativnim tretmanima, disciplina kiropraktike “na prvu” izgleda gotovo konvencionalno. Dok ostali barataju apsurdnim, magičnim metodama koje su apsolutno nedjelotvorne i opovrgnute iz temelja, kiropraktičari rabe svoje ruke, barataju nečim opipljivim. Kondicionirani samo TV-om i filmovima kroz koje Hollywood širi pozitivnu propagandu o kiropraktičarskim tretmanima, pa i ne možemo stvoriti realnu sliku o samoj terapiji. No nije u pitanju samo strani utjecaj – domaći estradnjaci, političari, pa čak i velike sportske institucije (Hajduk) se za pomoć znaju obratiti kiropraktičarima. Dok je u sportu riječ uglavnom o ozljedama leđa, ovim prvima kiropraktičari navodno pomažu u svakojakim problemima; od prestanka pušenja, grčeva, pa do astme, čak i raka.

U moru anegdota i pristranih informacija, javnosti je teško stvoriti smislenu sliku o bilo kojoj terapiji, pa tako i kiropraktici.

Što je kiropraktika?

220px-Daniel_David_Palmer

Kiropraktiku je 1895. godine izumio Daniel David “D.D.” Palmer. On nije bio medicinski stručnjak ni znanstvenik, bio je zaljubljenik u metafizičke koncepte tog vremena. Bavio se frenologijom (ismijavanom još početkom 19. stoljeća!), “magnetskim iscjeljivanjem” i mnogim drugim neznanstvenim metodama s prijelaza u 20. stoljeće. Kako priča ide, te sudbonosne 1895. godine, D.D. je manipulacijom kralježnice uspio u potpunosti povratiti sluh jednom čistaču koji je bio gluh 17 godina. Palmer je otkrio da jedan kralježak nije na pravom mjestu i manipulacijom istog je rođen prvi kiropraktički zahvat. Zanimljivo, kćer tog čistača Harvey Lillarda baca sumnju i na tu besmislenu priču i kaže kako je Palmer njenog oca tek u prolazu udario teškom knjigom po leđima, a par dana kasnije je ovaj Palmeru rekao da mu se čini da mu se sluh popravio (YouTube). Ova priča ni u kojem pogledu nema veze s anatomskom stvarnošću jer slušni živci ne prolaze leđnim kralješcima, no D.D.-a nisu zanimale znanost i stvarnost – on je postao uvjeren da je otkrio uzrok svih ljudskih tegoba, kao i način njihovog izliječenja. Također, smatrao je da će kiropraktika postati velika religija, a sebe je uspoređivao s Isusom i Muhamedom.

Sam naziv metode potječe od grčkih chiros+ praktikos – u slobodnom prijevodu rukom učinjeno. Time je dobiven pozitivan marketinški učinak jer se naglašavala navodna jednostavnost i sigurnost terapija u usporedbi s konvencionalnom medicinom i njenim lijekovima i kirurškim zahvatima.

Poput većine predznanstvenih metoda liječenja, kiropraktika se temelji na kolanju životne energije odnosno opstrukcijama iste, čime se rađaju bolesti. Time se, naravno, negiraju svi drugi uzročnici bolesti (genetika, zaraza, autoimune bolesti, okolina…) – slično kao i kod akupunkture. Poremećaji u položaju kralježaka stvaraju blokade u toku energije koja u tijelo navodno ulazi kroz glavu i mozak i osigurava ravnotežu i zdravlje (energija je nazvana “urođena inteligencija”). Te prepreke se zovu subluksacije, a liječe se upravo kiropraktičkim zahvatom.

Kiropraktika se donekle i dodiruje sa medicinskom stvarnošću, ali samo utoliko što živci od mozga do ostatka tijela uistinu prolaze kroz kralježnicu. Međutim, njihova teorija kaže da svaka ljudska tegoba i svaki ljudski organ ima sa sobom povezanu točku koja se nalazi na kralježnici, a tu se stvaraju subluksacije koje sa sobom donose tegobe, koje na sreću liječi kiropraktika. Već na prvi pogled je to apsurdna teorija, moramo za primjer samo uzeti ljude paralizirana od vrata nadolje, s oštećenim vratnim kralješkom. Svi “signali” se zaustavljaju već kod vrata, osobe su sasvim nepokretne jer su živčani putevi presječeni, ali ostali organi u tijelu i dalje obavljaju svoj posao. Po kiropraktičkoj filozofiji, svi organi bi odumrli pri takvoj ozljedi! Nadalje, subluksacija je potpuno nedokazan pojam, čak se ni različiti kiropraktičari ne mogu složiti o pojedinim subluksacijama. To neodoljivo podsjeća na mnoge šarlatane, poput akupunkturista koji koriste najrazličitije akutočke, do homeopata koji nisu u stanju razlikovati svoj “lijek” od obične vode.

Mehanizam možda nema smisla, ali ima li kiropraktika učinka?

Možemo se rugati glupim teorijama i pseudoznanstvenim objašnjenjima koliko god hoćemo, ali ipak postoji velika razlika između proučavanja mehanizma terapije i proučavanja njene efikasnosti. Moguće je ne poznavati mehanizam djelovanja aspirina (acetilsalicilne kiseline), a u isto vrijeme detaljno proučiti njegov efekt. Na sreću, provedene su brojne studije o efikasnosti kiropraktike.

Bez daljnjega, rezultati su negativni, osim za bol u donjem predjelu leđa, gdje su rezultati manje jasni. Proučena je kiropraktika za generalnu bol u predjelu leđa i vrata, glavobolje, bol u ostalim djelovima tijela, astmu, alergije, ovisnosti, ADHD, vrtoglavica, visok krvni tlak, probavni problemi, menstrualni grčevi… Svi rezultati vode do zaključka da kiropraktika ne djeluje.

Ilustracija slabih kiropraktičkih argumenata slijedi.

Primjer iz britanskog kiropraktičkog bespuća

logo

2008. godine, Simon Singh je u svojoj kolumni u Guardianu otvoreno kritizirao Britansko Udruženje Kiropraktičara i rekao da oni aktivno promoviraju kiropraktičke tretmane za bolesti poput “astme, dojenačkih kolika, problema s hranjenjem i spavanjem…” iako za njih nema ni trunke dokaza. Udruženje ga je tad tužilo za klevetu. Mogli su se braniti argumentima i znanstvenim dokazima, ali ne, oni su zloupotrijebili jedan loš zakon da bi ušutkali ljude koji ih kritiziraju po znanstvenoj osnovi. Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo je svjetski poznato po lošim zakonima za klevetu, gdje je optuženik u praksi kriv dok ne dokaže svoju nevinost – troškovi suđenja su ogromni, a kazne još veće. Unatoč tome, Singh se odlučio braniti.

Sve ovo je odjeknulo svijetom i velik dio javnosti, skeptične i znanstvene zajednice je stao iza Singha. U periodu od samo 24 sata, 500 kiropraktičara je optuženo za lažno oglašavanje, jer su nudili liječenje bez ikakavih dokaza o učinkovitosti. Udruga Kiropraktičara nije na to reagirala istinom, već zataškavanjem. Kiropraktičarima su davali savjete da “paze što govore” pacijentima i u javnosti, a da svoje internetske stranice ugase ako ih imaju. Klasično sakrivanje dokaza.

Uslijed lavine javnih zahtjeva za znanstvenim argumentima, Udruga je objavila izjavu sa “samo 29 znanstvenih referenci”, a ista je:

…uništena od strane blogera unutar 24 sata od objave, prije daljnjeg “paranja” u British Medical Journal-u. Otkrilo se da 10 radova u referencama nemaju nikakve veze s kiropraktičkim tretmanima, a neki od njih uopće nisu bili studije. U ostatku se nalazila mala kolekcija loše izvedenih testova. Ozbiljnije, BCA (Udruga) je zavela javnost krivom prezentacijom jednog rada, revizije instituta Cochrane koji je proučio učinkovitost različitih tretmana mokrenja u krevetu

To su najbolji dokazi koje je službeno udruženje kiropraktičara uspjelo prikupiti? Pa jedan amater poput mene može prikupiti bolje potvrdne dokaze za bilo koju terapiju koja djeluje u roku od nekoliko sati! Naravno, ja sam u prednosti jer nikad ne bih pokušao na silu dokazati kiropraktiku, pa bi moji argumenti bili na strani istine i stvarnosti.

Toliko o znanstvenim dokazima za kiropraktiku, kao i regulaciji alternativne medicine… Kako kaže Edzard Ernst, poznati znanstvenik koji desetljećima proučava alternativnu medicinu: “Regulacijom besmislica opet dobiješ besmislice.”

Ne dao bog da HUPED ojača svoj utjecaj u Hrvatskoj…

Na kraju, Udruženje je povuklo tužbu protiv Singha, a moralo mu je nadoknaditi i većinu sudskih troškova. Bravo, gospodine!

Simon-Singh-libel-appeal-001

A bol u leđima?

Ovdje moramo uvesti malo semantike u raspravu.

Da, neke analize studija koje će kiropraktičari rado navesti pokazuju efikasnost manipulacija za subjektivnu percepciju boli u donjem predjelu leđa. Međutim, te analize promatraju generalne manipulacije, ne nužno kiropraktiku. One nipošto ne opravdavaju korištenje kiropraktike, a kamoli njen temeljni princip subluksacija. Dapače, iste te analize u pravilu naglašavaju da čak i u tim najboljim slučajevima kiropraktika nije bolja od konvencionalne fizioterapije, s tim da je skuplja i nosi sa sobom više rizika od ozljeda, pogotovo za djecu (1, 2, 3). Mnogi su pojedinačni slučajevi moždanih udara, pa čak i smrti, a prema nekim studijama “umjerene nuspojave” su prisutne kod polovice svih posjeta kiropraktičaru (30-61%!).

chiro-child

Problem je u činjenici što se kiropraktika bez mnogo diskriminacije bavi manipulacijom cijele kralježnice. Posve je logično da će ručna manipulacija nekih dijelova tijela polučiti nekakav efekt, a ako imaš metodologiju s bezbroj manipulacija, pukom srećom će neke od njih biti djelotvorne.

To je kao da se na zidu nalazi boca, a ja sam na određenoj udaljenosti od zida, sa zadanim ciljem da kamenčićem pogodim bocu. Na to ja zatvaram oči, grabim pune šake kamenčića i bacam prema zidu sve dok neki od njih ne pogodi bocu, na što ja krenem inzistirati da izvrsno gađam. Statistički gledano, to je kiropraktika.

Ne, ni za bol u leđima.

Dodatni problem kod odlaska kiropraktičaru je varijabilna ludost terapeuta unutar same grane kiropraktike. Glavna podjela kiropraktičara jest na “prave” i “miješane”.

“Pravi” kiropraktičari prate isključivo izvorna učenja Palmera i njegovog sina. Oni ne priznaju klasičnu, ni bilo koji drugi oblik liječenja. Po njima, sve ljudske tegobe i bolesti su posljedica blokade “urođene inteligencije” te se aktivno zalažu da se kiropraktikom liječe sve ljudske bolesti.

“Miješani” ili mikseri, i dalje vjeruju u subluksacije i svoje tretmane temelje na njima, međutim priznaju da postoje i drugi uzročnici bolesti. Zvuči normalnije? Možda površinski, do problema dolazi pri shvaćanju da je i većina miksera izrazito anti-znanstvena i protivi se konvencionalnoj medicini – od cjepiva do antibiotika. Njihove preporuke liječenja će stoga uključivati bioenergiju, akupunkturu, akupresuru, homeopatiju… Dakle, najrazličitije šarlatanske metode koje je moguće zamisliti. Imamo i domaći primjer Zankija, koji je “školovan” u Sjevernoj Koreji, a liječi ovisnost o pušenju akupresurom.

057

Pretpostavlja se da je tek 2% kiropraktičara donekle bazirano na znanosti i svoju praksu ograničavaju isključivo na bolove u predjelu leđa, uz adekvatne reference konvencionalnim stručnjacima kad je to potrebno.

Zaključak – izbjegavati kiropraktičare

Ako imate bilo kakvu tegobu osim boli u leđima, ni ne pomišljajte na kiropraktičare. Ako je bol u leđima, kiropraktika pomaže samo s boli u donjem predjelu leđa. Ako se vaša bol leđima nalazi u donjem dijelu leđa, tada pripazite da je bol nespecifična, odnosno da nije jasno uzrokovana (npr. stres od pada, fraktura, izraslina/tumor…) inače kiropraktika neće imati efekta. Ako stvarno imate nespecifičnu bol u donjem dijelu leđa i posjetite kiropraktičara, morate se nadati da je on jedan od normalnijih, odnosno da vas neće podvrgnuti opasnim metodama liječenja, nepotrebnim i riskantnim pregledima poput rentgena čitavog tijela. Dakle, čak i ako imate sreće da vam je u blizini jedan od tih čudesnih 2%, opet vam je bolji izbor klasična fizioterapija jer u najgorem slučaju će dati iste rezultate kao i najbolja kiropraktika, s tim da će biti jeftinija i s mnogo manje mogućih negativnih posljedica.

Za više informacija, možete pročitati razmišljanja kiropraktičara Sama Homole, koji je za trajanja cijele svoje karijere pokušao kiropraktiku gledati kroz prizmu znanosti i strogo je ograničiti na neke probleme s leđima: Science-Based Medicine: Sam Homola

A postoje i gore stvari od onih “pravih” ekstremista. Postoje razni specijalisti koji se bave isključivo namještanjem navodnih luksacija Atlasa, za koje tvrde da su uzrok svih bolesti. Dakle, ne kralježnica, već jedan jedini kralješak je uzročnik svih bolesti! (PDF)

Postoji li jedan, temeljni uzrok za sve bolesti koje nas muče? Da – tvrdi   Vlado  Tomljenović, D.N.(dr.Naturologije), Atlasprof iz Tenja – i zove se iščašenje prvog vratnog kralješka – atlasa.

A pri terapiji atlasa su u pitanju one najopasnije manipulacije, s najviše rizika za negativne nuspojave – manipulacije vrata. Cijena? Sitnica – 1300kn za odrasle, 800 za djecu.

Okanite se alternative, ponekad rizik nije ograničen samo na vaš džep.

Ovaj unos je objavljen u alternativna medicina, kiropraktika i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

20 odgovora na Kiropraktika: neefikasna, a opasna

 1. Ja napisao:

  Mene osobno zanima ima li ovdje stručna osoba koja bi mi mogla odgovoriti koliko je znanstveno utemeljen zahvat centriranja atlasa kojeg provode školovani ortopedi u privatnim klinikama. Navodno je taj zahvat vrlo sličan nekim kiropraktičkim manipulacijama kičme, s tim da kiropraktičari “centiraju atlas” rukama, a ortopedi nekim uređajem i kiropraktičko “centriranje atlasa” navodno ima puno kraći učinak (atlas se vraća na necentrirani položaj), dok ga navodno ortopedi bolje fiksiraju.

  • Nikola napisao:

   Gle, bez pametovanja: sve ovisi o tome što misliš pod “stručna osoba”. Ako misliš “netko tko se bavi namještanjem atlasa”, on će ti dati sasvim sigurno drukčiju definiciju od bilo koje znanstveno pismene osobe.
   Namještanje atlasa seže još od BJ Palmera (D.D.-ovog sina), koji je 1930-ih godina ustvrdio da je subluksirani atlas (a ne kralježnica, po D.D.-u) izvor svih bolesti. Od tog vremena niti jedna studija nije pokazala djelovanje. Sve što postoji su anegdote i svjedočanstva – med i mlijeko šarlatana.

 2. Ja napisao:

  Pa rekoh, pod “stručna osoba” imslim dr. medicine sa specijalizacijom iz ortopedije. Naravno, razumijem da i stručne osobe mogu radi novca raditi i govoriti nešto što se protivi saznanjima njihove struke, ali ovdje je rieč o navodno standardnom postupku. Poznam i ljude koji su se podvrgnuli tretmanu u registiriranim klinikama, koje imaju dozvolu za obavljanje medicinskih zahvata i iste prijavljuju poreznoj upravi (dakle država bi trebala imati neku superviziju nad njihovim djelatnostima) i zadovoljni su rezultatima. Sad, znam da je to nedovoljan argument (subjektivnost+ slučajni odabir), ali mislim da je baš zbog toga taj postupak, koji se, kako rekoh – redovito obavlja u klinikama (a za otići u kliniku ne moraš biti baš lakovjena neobrazovana baba, ljudi načelno imaju povjerenje u liječnike koji rade u klinikama), potrebno da netko stručno pouči i široj javnosti objasni upravo opravdanost i sigurnost ovog zahvata.

  • Nikola napisao:

   Istina, država bi štošta morala raditi, a činjenica da zakoni nisu dobro sročeni, odnosno institucije ne rade svoj posao je dvojako štetna, jer građani misle da djelatnosti u pravilu imaju državu iza sebe – to svakako nije istina, jer nemar je očit.
   Kako je moguće da se gatare, vidovnjaci i iscjelitelji slobodno reklamiraju po medijima bez posljedica? Nije li to najočitiji oblik lažnog oglašavanja, kojeg bi bilo najjednostavnije istrijebiti?
   Pa i kod homeopatije, Zakon o Lijekovima eksplicitno ima iznimku za homeopatske lijekove i kaže da oni ne moraju biti testirani za učinkovitost i sigurnost kao ostali lijekovi. Ne znam pod kojim okolnostima je taj zakon sročen, da li ulizivanje Njemačkoj, da li manipulacija političara od strane alternativnog lobija… Ali potpuno je jasno da je apsurdan, proturječan i da nije tu da štiti građane.
   Potrebna je korjenita promjena.

 3. boatenga napisao:

  Prije svega hvala na još jednom poučnom tekstu..
  I sam imam problema sa bolom u leđima, točnije sa pritiskom na živac u nozi..Kad god spomenem, bilo gdje, bilo kad, da imam problema sa tim, slijedi savjet:” jesi pokušao kod kiropraktičara”, i ne samo to, svi znaju za ponekoga imenom i prezimenom..
  Što želim reći, zanimljivo je koliko je raširana spoznaja o postojanju dotičnih kevinakostnera za razliku od znanja o nekoristnosti navedenih, čak štoviše mogućih opasnosti po zdravlje..Nevjerojatno..
  Razloge znam, živim u zemlji gdje je 80% pučanstva neobrazovano, doslovno..

  • Nikola napisao:

   Uh, i meni bi bilo puno lakše leđima da kiropraktika radi čuda kao na TV i u javnom mnijenju.
   Puno je uzroka, ali korijen bi bio znanstvena nepismenost pučanstva – nepoznavanje vrijednosti znanstvene metode, odnosno nepouzdanosti ljudskih osjetila i prosudbe. To nije intuitivno, kao ni kvantna mehanika kad ju kreneš objašnjavati nekome… Teško je ili nemoguće vizualizirati, ali je ipak istina. Ako netko tvrdi da ima lijek bez adekvatnih testiranja, taj je a priori šarlatan, bez obzira na eventualne rezultate budućih testova.
   Jako bi pomogao sat kritičkog razmišljanja u školama, vrlo brzo bismo došli u situaciju gdje bi ljudi prestali vrednovati anegdote i počela bi lančana reakcija.
   Za to je pak potrebna konkretna, organizirana kampanja. Ili neka bolja vremena :/

  • Dragan Stanišić napisao:

   Imam diskus hernia na tri pršljena, potvrđeno na CT-u. U početku sam išao kod nekog starog čikice koji je kao travar i kiropraktičar. Kamo sreće da nisam. Prvi put mi se učinilo bolje, vjerovatno placebo, ali on je zaista uradio istu masažu koju sam kasnije dobio od fizijatra. Nažalost nije se zaustavio na tome već je nešto krckao i čupao. Poslije trećeg tretmana mi se stanje pogoršalo i bio sam nepokretan preko 15 dana. Nakon pregleda u KCUS ljekari su bili u dilemi da li operisati ili ne. Dali su mi Voltaren protiv bolovaq, kompleks vitamina i strogo mirovanje. Na kraju sam prošao bez operacije ali već godinu izvodim lagane vježbe i pijem B vitamin. Povremeno odigram i fudbal, a da sam ostao kod kiropraktičara vjerovatno bih igrao sjedeću odbojku…

   Savjetujem da nađeš dobrog ljekara – neurologa ili neurohirurga.

 4. Poruka napisao:

  Ja imam problema sa kicmom koju sam polomio TH12 i L4 prsljena i naravno sad imam izuzetno jake bolove u obadve potkolenice i u stopalima i pitao nekoliko kiroprakticara da li mogu da mi pomognu rekli su da mogu naravno samo da dodjem do njih.

 5. Dr.Ante Pavlović napisao:

  Ajmeeeee, koje gluposti vi pišete, komentirate, objavljujete…Maloprije sam dobio ovaj link, i na brzake pročitao neke dijelove, i mogu reći da me duboko zgrozilo, to što sam pročitao, a posebno LAŽI, TEŠKE LAŽI…što me nimalo ne čudi, niti šokira! 2 dana unazad, sam pisao odgovore na članak koji mi je isto poslao isti čovjek, koji je, kako mi jutros reče: ATEIST I SKEPTIK, gdje sam dr.-ici med. potvrdio o OPASNOSTI I ŠTETNOSTI MOJE, CHIRORAPCTIC, profesije u NEUKIM, NESTRUČNIM I ŠARLATANSKIM RUKAMA, pa i u rukama dr. of Chiropractic, bilo USA škole, bilo drugih!!! Budući da sam studirao na PALMER CHIROPRACTIC COLLEGE-u u DAVENPORTU, IA, USA, stvari znam iz prve ruke, pa ćete ih moći čuti, jer sam, nakon kritika i objašnjenja KOLIKO JE OPASNO DIRATI KRALJEŽNICU, posebno od onih koji ni cadaver vidjeli nisu, a kamo li učili anatomiju, ISPLANIRAO pisati o čudima CHIRORPACTIC vrste liječenja U MOJIM RUKAMA, te o ČUDIMA KOJE SAM POSTIGA, ZAHVALJUJUĆI ZNANJU I UMIJEĆU, KAO I ISKUSTVU, koje sam stekao u USA, na 2 najbolja CHIRORPACTIC COLLEGE-a u USA, i u SVIJETU!!! Sa lakoćom ću vas sve razuvjeriti, ako imalo budete imali volje saznati istinu, i mnogima život učiniti SRETNIM, a boravak na PLANETI ZEMLJI, VESELJEM!!! Uz zahvalu za objavu ovih textova, potpisujem se sa poštovanjem, Dr.Ante Pavlović, 1. Dr. of Chiropractic-USA college-aa u ex-Yu i RH, sa dolaskom u iste 1991., i NAJBOLJI CHIROPRACTOR na planeti Zemlji!!! Bio, ostao i još ću dugo biti!!! Izazivam svakoga da mi DOKAŽE DA TO NISAM!!! Pa, bujrum!!! 🙂

  • Marko napisao:

   Imaš li dokaz da si završio spomenute koledže? Pokaži diplome da se sve ne svodi na rekla kazala razinu!

   • Dr.Ante Pavlović napisao:

    Marko, upravo sam danas počeo POKAZIVATI SVOJE DIPLOME, PA, BUJRUM, čitaj i gledaj na mojim fb stranicama, i oprosti za kašnjenje sa odgovorima, jer pitanje nisam vidio! Dr.A.

    • Marko napisao:

     Nisi pokazao ništa samo izmotavanja zašto nemaš diplome. Diploma je dokaz da je netko završio fakultet ili koledž, a sve drugo su priče za malu djecu.

 6. Dr.Ante Pavlović napisao:

  Želim vam samo naglasiti, da u 27 godina rada u CHIROPRACTIC profesiji, a što nije malo, NITI JEDNA BOLEST MI SE NIJE OMAKLA, DA JOJ NISAM STAO NA “GLAVU”, TJ. DA NISAM PACIJENTU POMOGAO!!! NITI JEDNA JEDINA!!! A da li je bilo onih KOJI SU DOŠLI PREKASNO? HELL YESSS! Svakako! I da li sam im pomogao! Opet: HELL YESSS! Ako ništa, a ono DA LAKŠE UMRU, a i to je OGROMNA POMOĆ!!! I ne pišite i ne pričajte GLUPOSTI i stvari o kojima POOOOJMA NEMATE…Budući da sam ovdje podvrgnut volji i želji MODERATORA, odgovore na sva pitanja, laži, neistine, poluistine, dileme i pitanja, MOĆI ĆETE ČITATI NA MOJOJ FB STRANICI, pa tko voli nek izvoli!!! Ako vam je stalo do istine, naći ćete ju! Nemam razloga lagati ili bilo koga varati, niti mi je to u interesu! Ja ću vam pisati o svojim primjerima, jer ako bih sebe lagao i varao i vas bih, i OBRATNO!!! Dr.A.

 7. Nenad napisao:

  Ako imam problema sa povredom lakta da li bi bolje bilo ići kod kiropraktičara ili fizioterapeuta. Imao sam povredu lakta na treningu prije 15 dana. Od tada me boli sam špic lakta i okolni pripoji.

  • Nikola napisao:

   Sumnjam da kiropraktičar može naškoditi u predjelu lakta, ali isto tako sumnjam da može mjerljivo pomoći. Najbolji izbor je definitivno fizioterapeut, kako zbog efikasnosti, tako i sigurnosti.

 8. ivona napisao:

  Poštovani.
  Zapravo koliko vidim,a možda se varam,oko ove se stranice skupilo podosta laika i nestručnih osoba,pa i sam autor teksta. Činjenica je da se današnja moderna medicina razvijala postepeno i usvajala znanja ,koja su prije nje, “utabale” tradicionalne discipline kao travarstvo odnosno fitoterapija,ayurveda,razne masažne tehnike koje su dokumentirane u svim starim civilizacijama i bile sam početak proučavanja anatomije tijela,i još mnogo drugih raznih disciplina liječenja. Svaki fizijatar i fizioterapeut se u svome radu sa pacijentom služi tehnikama akupresure,zahvatima preuzetim iz shiatsu masažnih tehnika,tradicionalne tajlandske masaže i tehnike istezanja tijela i ostalih sličnih metoda,da sada ne nabrajam,a da toga nisu niti svijesni. Razlog je taj što je suvremena medicina sva ta znanja i tehnike prisvojila i nazvala drugim imenom. Apsurdno je,ali nije teško shvatiti zašto moderna medicina i farmaceutika velikim dijelom ne priznaje ništa što nije pod njihovom jurisdikcijom. jedina velika razlika između tradicionalnih i suvremenih metoda je ta sto tradicionalne krecu sa principa da je čovijek misaono,emocionalno i fizičko biče i kao takvo čini cijelinu i jedno od drugog je neodvojivo..odnosno,svako stanje bolesti ili smetnje koja se manifestira na fizičkom tijelu če također utjecati na misaono ili emocionalno tijelo i obrnuto a sama bolest je splet dugotrajnih po čovjeka loših okolnosti. Medicina uvažava takvo gledište ali liječi samo krajnji simptom ili očitu bolest/stanje fizičkog tijela. evo jedan banalan primjer: bolest štitnjače je još davno opisana sa strane drevnih tehnika liječenja kao stanje odnosno poremečaj koji nastaje iz nekoliko razloga a to su nemogučnost izražavanja i nagomilavanje osjecaja ( pošto štitnjača spada pod grlenu čakru koja upravlja izražavanjem riječi i osječaja ) i fizičkih promjena u organizmu zbog takvog duševnog i emocionalnog stanja ili nekog vanjskog čimbenika . Suvremena medicina kaže isto,ali če prvo nazvati stres a drugo pomanjkanje joda,hashimotov sindrom i slično. Staronarodni lijek za štitnjaču je heljda u svim oblicima,kao namirnica,tinktura ili oblog i koristila se u tu svrhu puno prije nego je suvremena medicina znanstvenim ispitivanjima hrane to isto potvrdila i stavila heljdu u sam vrh namirnica koje je itekako poželjno koristiti kod poremečaja u radu štitnjače jer pomaže u uspostavljanju pravilnog rada te žlijezde.Znači moj savijet je da ne isključujete ni jednu tehniku liječenja,uvijek propitujte ,osluškujte što vam vaše tijelo govori,a za pomoč se obračajte stručnim terapeutima .

  • Maja napisao:

   Izbjegavajte kiroprakticare, najveci prevaranti su Šantek i Ante Pavlović, bila kod oba, bacanje novaca, pogotovo Šantek.

 9. Matija napisao:

  Pričate nevjerojatno neobrazovane gluposti. Nije bolest što si se zarazio bakterijom ili virusom, već je bolest to što ti organizmu treba 7 dana da da imunološki odgovor na običnu gripu. Nije bolest gastritis, nego atrofija želučane sluznice koja je posljedica artritisa kralježnice (i, usput, nije problem u atlasu, nego uglavnom u subluksaciji 2. i 3. kralješka). Jezivo je da polovica naših liječnika o ovome nije ništa učila i ništa ne zna. Jezivo je da te truju tabletama desetljećima, a ti i dalje imaš gastritis. Jezivo je da mjesecima ideš fizioterapeutu, a i dalje imaš herniju diska (još je jezovitije da u konačnici završiš na stolu i dobiješ metalne šarafe u kralježnicu). Palmerova kiropraktika dobila je u Americi sud protiv federalne farmaceutske industrije koja ju je tužila za nadrilječništvo još prije 50-ak godina. Meni su i gastritis i astma i alergije i urološka upala nestali u prvih pola sata nakon zahvata centriranja kod dr. Ante Pavlovića, a potpuno mi se korigirao i vid. Venjski hemoroid povukao se potpuno isti dan. Godinu dana nisam bio bolestan ni od čega. Ni prehlade nije bilo. Prošireni bubrežni kanal koji je bio za operaciju sada je normalan. I za sve imam dokaz kroz ponovljene medicinske nalaze. Radom svih unutarnjih organa i žlijezda upravlja mozak putem živčanih impulsa i isto tako od njih dobiva informaciju putem istih živčanih impulsa i tako stvara reakciju. Pomak 2. i 3. kralješka od samo 2 mm može uzrokovati poremećen rad organa (štitnjača, srce, nadbubrežne žlijezde, sve redom, dovesti do atrofije raznih tkiva, mišića oko kralježnice – i eto ti iskakanja diska! Pritisak na optički živac dovodi do poremećaja vida). A što radi medicina? Naočalama i lećama deformira oko da ispravi sliku! Kljuka tabletama koje nemaju učinak, samo olakšavaju simptome, a ne liječe bolest. Dr. Ante je mom bratu izliječio herniju diska u lumbalnom dijelu, a da mu nije ni pipnuo taj dio kralježnice, samo zatiljne kralješke. Nakon zahvata, tijelo je samo “punilo” atrofirane mišiće i poguralo disk (koji je bio prikliješten godinu dana) na njegovo mjesto. Ipak treba praviti veliku razliku između kiropraktičara koji su završili 3mjesečne tečajeve ovdje po Europi i Palmerovog koledža u SAD-u gdje se kiropraktika studira 5 godina. Nakon svega što sam prošao, liječniku koji ovo ne priznaje treba oduzeti diplomu zbog šarlatanstva i nadriliječništva. Medicina koju imamo je nadriliječništvo. Uostalom, ja sam svoje bolesti izliječio, a tko voli, neka izvoli u klasičnoj medicini gutati tablete, ići pod nož i fizioterapeutima da ga liječe dunstflašama, masažama i strujom desetljećima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s