Predvidi nepredvidivo, ili ćeš u zatvor!

Italy Quake Myth_Kapl

Talijansko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv tamošnjih vodećih seizmologa iz Instituta Geofizike i Vulkanologije (INGV) jer 2009. godine nisu predvidjeli razoran potres u L’Aquili u kojem je stradalo 308 ljudi. Tereti ih se za umorstvo iz nehaja. Ovo zvuči tako tragično i apsurdno da me navelo na dodatno istraživanje. Da razjasnim, potresi su kaotična, nepredvidiva pojava i još nije otkriven način njihova predviđanja. To znači da je besmisleno tužiti ljude zato što nisu predvidjeli nešto što se ne može predvidjeti. Prigodan je jedan komentar iz bespuća interneta koji povlači paralelu: “Da prognoziram vrijeme u Italiji, hitno bih promijenio ili posao ili zemlju boravka.” Ipak, priča je malo kompliciranija no što se čini na prvi pogled, jer glavni lik u svemu ovome je jedan šarlatan.

Naime, nekih mjesec dana prije samog potresa, Giampaolo Giuliani, tehničar Instituta za Nuklearnu Fiziku  je počeo upozoravati ljude s područja L’Aquile da se približava veliki potres i pozivati na evakuaciju. Kako? Zašto? Koristio se tehnikom mjerenja radona, plemenitog plina, uvjeren da povišena razina tog plina u okolici nužno znači i neizbježnost velikog potresa. Kad su u INGV-u saznali da gospodin Giuliani širi paniku, sudski su mu zabranili da iznosi takve nepouzdane informacije i straši ljude bez razloga. U čemu je problem s mjerenjem radona? Pa, ta metoda je stara već nekoliko desetljeća i poprilično je diskreditirana. Testirana je diljem svijeta, u Japanu, Americi, Rusiji i Kini, pa i samoj Italiji, i nije pružila mogućnost predviđanja potresa sa ikakvom točnošću. Nisam uspio provjeriti brojku, no čujem da manje od 5% velikih potresa bude “najavljeno” povećanom emisijom radona. Dakle, 19 od 20 potresa će se dogoditi bez drastične promjene u razini radona. Ne samo to, već postoje i drugi razlozi za promjenu razine radona u nekom području – od kiše do promjene atmosferskog tlaka. Ovime postaje jasno da je nemoguće s bilo kakvom točnošću predviđati katastrofalne potrese mjerenjem radona i da nam oslanjanje na razinu tog plina pruža tek jednu dugu, gotovo konstantnu evakuaciju….

Što se tužiteljstva tiče, moguće je da se dio optužbe sastoji i u sprječavanju Giulianija da pravovremeno upozori stanovništvo na “rizik”. Ipak nedvojebno je da su stručnjaci iz INGV-a postupili objektivno, dok je gospodin Giuliani imao tek sreću (ako to možemo nazvati srećom) da je potres uistinu nastupio. Što želi talijansko tužiteljstvo? Da uzimamo u obzir sva upozorenja, ona koja tvrde da Mjesec uzrokuje potrese, ili da ih uzrokuje Bog koji time kažnjava naše grijehe? Ili da ih uzrokuje poravnanje planeta u Sunčevom sustavu (nešto što i sam Giuliani navodno vjeruje). Naravno da ne… Znanstvenici INGV-a su dobro postupili, a Giuliani je bio u pravu, ali iz krivih razloga.

Također, čini se da bi ovo mogao biti orkestrirani proces, tek politički bijeg od kaznene odgovornosti raznih moćnika u Italiji, jer taj potres je otkrio koliko su neadekvatni neki građevinski standardi, odnosno da ih se građevinarske tvrtke u pravilu uopće ne pridržavaju. I tako, umjesto da se snosi konkretna odgovornost i poduzmu reforme, pokrenut je proces protiv nedužnih ljudi.

Eto – vidljiva šteta nastala koluzijom politike i pseudoznanstvenih ideja. Nadam se da će Italija shvatiti da im znanstveni kredibilitet propada otprilike kao i Kansasu kad zabrani podučavanje evolucije…

Ovaj unos je objavljen u aktualno i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s