Omče, proklete omče i Ampli5

        basecap-black                      dogtag

Ako ste pročitali moj uvodni tekst o energetskim narukvicama (iRenew i slične omče), možda ste u dnu primijetili i komentare izvjesnog Roberta, koji je po svemu sudeći ovlašteni zastupnik tvrtke Ampli5 za Hrvatsku, a možda i šire. Nisam imao namjeru ovako skoro ulaziti dublje u tematiku energetskih narukvica (da, postoje i kape i ogrlice – slika gore), međutim brojni netočni i besmisleni Robertovi argumenti su me nagnali na ovaj post. Ovaj blog je otvoren apsolutno svima, ali ipak ne kao nekritična reklama kroz komentare. Pokušat ću malo analizirati Robertove tvrdnje, kao i “znanost” iza Ampli5 narukvica.         Da vidimo…

Prva stvar koju primijetimo kad se nađemo na Ampli5 HR stranici jest CERTIFIKAT (da, velikim slovima). Naravno, svi volimo znati da iza proizvoda koje koristimo stoje certifikati, ta riječ ima posebno psihološko značenje – ona implicira nekakav autoritet, testiranje, efikasnost i sigurnost. Mnogi ljudi, nažalost, samo površno analiziraju situaciju i sama riječ ‘certifikat’ im je dovoljna da ih uvjeri u kupnju. Susreo sam više komentara na netu u kojem korisnici govore kako je Ampli5 jedini takav proizvod “s certifikatom”, što bi navodno trebalo značiti da je bolji od konkurencije… Moš’ mislit.

safety_certificate_ampli5

Ovaj certifikat je posebno zanimljiv iz više razloga.

Kao prvo, u dnu se nalaze potpisi 2 osobe; Patricia Riley i Robert Kreb.

Patricia Riley je fizijatar, a školu je završila u Hahnemann Školi Medicine. Za one koji ne znaju, Samuel Hahnemann je utemeljitelj homeopatije (vidi: Homeopatetika: malo o homeopatiji), a mogu samo zamisliti kakvo je učenje znanstvenog i kritičkog razmišljanja u toj “školi”. Robert Kreb… O njemu nema puno informacija, međutim nemam razloga sumnjati u njegovu liječničku diplomu. Ono što vara u njegovom slučaju je istaknuće imena Harvard u njegovoj edukaciji. Ono što tu ipak ne piše jest da Harvard nema nikakve veze s njegovom liječničkom strukom, već je na Harvardu gospodin Kreb završio školu poslovnog upravljanja. Ne mogu znati što ga je ponukalo da se asocira s ovakvim proizvodima, no možda jednostavno pod stare dane želi namaknuti “koju kunu” i uživati sa svojom mladom suprugom. Čisto spekuliram, naravno. Posve je očito da ovi potpisi ne drže vodu čak ni kao najobičniji argumenti iz autoriteta*, no dobro, bolje da nastavimo jer ad hominem** mi baš i ne stoji. * **vidi: Logika i njene zamke: česte logičke pogreške

Nadalje, certifikat kaže da proizvod “ne emitira štetnu radijaciju ni bilo kakvu drugu supstancu/tvar”. Hmm, ako ne emitira ništa kako može “balansirati frekvencije” ili uopće imati učinak? Što me dovodi do šlaga na kraju… Ovo je “certifikat sigurnosti”, a ne “certifikat efikasnosti”! Sve što taj certifikat garantira jest da, legalno gledano, Ampli5 proizvodi ne čine aktivnu štetu organizmu, a nikako njihovu efikasnost u bilo kojem korisnom smislu. Naravno, ako neki proizvod nema ama baš nikakav učinak onda je i siguran:)

Čak i da su potpisnici vjerodostojni (a baš i nisu), i da certifikat garantira efikasnost (što ne čini), to opet ne bi značilo ništa bez detaljno dokumentiranih istraživanja koji nam daju razloga da iz temelja mijenjamo medicinske udžbenike, kao i one iz fizike i kemije.

A gdje su studije? Jedina navodna studija koju nalazim je komad teksta na:

http://www.ampli5.hr/shop_content.php?coID=36 – “Liječnici kažu…..”

Svaka studija, a pogotovo ona čiji se zaključci kose sa svim poljima medicine i znanosti, mora biti dobro dizajnirana, slijepa (double blind), imati velik uzorak testnih subjekata, i biti replicirana, odnosno ponovljena od strane nezavisnih istraživača, a sa sličnim rezultatima. Ovo što oni navode na svojim stranicama, je tek prepisano i prevedeno (ne baš najbolje) na hrvatski. Koliko znam, to istraživanje nije objavljeno nigdje, što znači da je to tek skup riječi i brojeva koji su možda izmišljeni. Također ne znamo nikakve detalje o metodologiji studije; kako je osigurana nasumičnost subjekata i kako su oni birani, kako je oslijepljena, itd… Nažalost, 53 testna subjekta i hrpa brojki i slova na jednoj stranici nisu  dovoljni za preispitivanje svega što znamo o zakonima prirode. Uostalom, ta studija se odnosila na ravnotežu i slične stvari, koje su podložne raznim trikovima prodavača pri demonstraciji. Za video s opisom tih trikova, pročitajte originalni tekst.

A u vezi Robertovih tvrdnji da…

Što se tiče Certifikata to je samo papir ,ali papir iza koga stoje velika ispitivanja i preko do danas 30000 pacijenata iz najpoznatijih svjetskih lječilišta. Zadnja ispitivanja su iz Švedske na 200 oboljelih od Gihta i na svima je dokazano i da imaju poboljšanja od 80-95% za 3 mjeseca.

…još uvijek strpljivo čekam njegov odgovor i pojašnjenje u kojem će reći gdje se mogu naći te fantomske studije. Ovo je jedina konkretna, relevantna Robertova tvrdnja koju mogu naći, a njegove ostale “argumente” neću komentirati.

Ostatak argumenata na Ampli5 stranicama se uglavnom sastoji od pseudoznanstvenog žargona i glorificiranja raznih istočnjačkih predznanstvenih tradicija. To nisu znanstvena objašnjenja već marketinška muljaža sastavljena da zvuči logično i primamljivo na prvi pogled, širem puku. U jednom dahu se navode znanstveni pojmovi u svrhu asociranja Ampli5 proizvoda s znanstvenim procesom i pouzdanošću, a drugim dahom se ta ista znanost potpuno ismijava i okreće naglavačke u svrhu besramne promocije.

Spominju se:

 • energetska polja, frekvencije i radijacija
 • fotoni, elektroni, molekule
 • moj imenjak Nikola Tesla – vjerojatno da prodru u ogromno HR tržište, ne? 😉
 • istočnjačke “mudrosti”, Qi (chi), “životna energija”
 • stanice, tkiva, organi, enzimi….

… a sve razbacano u besmislenu cjelinu koja tek površno djeluje legitimno i znanstveno, dovoljno da privuče ljude željne nečeg novog, zanimljivog, a sigurnog.

Da, energetske narukvice su apsolutno sigurne, ako zanemarimo količinu novca koja je potrošena na njih i druge moguće (bolje) upotrebe tog istog novca, kao i da svakom reklamom i “demonstracijom” pospješuju širenje temeljnog neznanja o svijetu u kojem živimo.

 

Za slučaj da Robert misli da nisam fer prema njegovom proizvodu, želim naglasiti da su SVE marke ovih narukvica potpuno jednake što se učinka tiče – nemaju ga. Ampli5 je samo jedna marka koja mi je trenutno pri ruci. Svi navedeni trikovi i tvrdnje se uglavnom mogu prepisati i pripisati ostalim markama ovih proizvoda. Isto tako, moram naglasiti da se još uvijek nadam Robertovom potvrdnom odgovoru u vezi moju ponude za poštenim, objektivnim testiranjem. Tko zna, kažu ljudi da se čuda znaju dogoditi 😉

Pitanja? Ostavite komentar ili pošaljite mail.

Sretno.

Bonus – nova kratka CBS reportaža o Power Balance, iRenew i sličnim narukvicama           (04:53)

http://www.cbs.com/e/CPE3lV7rLi0VmgjIclSYushcjPU9kYlL/cbs/1/

(preuzeto s http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=12666)

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u energetske narukvice i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Omče, proklete omče i Ampli5

 1. Mozzy napisao:

  Nadamo se Robertovom skorašnjem osvrtu na tekst…

 2. Pametan napisao:

  Kao što sam iskomentirao i na prethodni članak, tobože djelovanje ove narukvice se vrlo jednostavno testira. Budući da sam iz Zagreba, i više nego voljan sam ponuditi se na testiranje/nadgledanje testa.
  Čovjeku koji testira narukvice potrebno je dati 10 narukvica na isprobavanje, bez da on vidi koje stavlja na ruku. Devet je lažnih, jedna je ampli5. Sa svakom narukvicom (za koju osoba ne zna koja je!) se testira čovjekov balans. Vrlo jednostavno će se odmah ustvrditi (ne)učinkovitost narukvica.
  Ovo vrijedi za sve narukvice, kristale, ogrlice i slične tvrdnje koje djeluju vrlo zanimljivo, no nažalost produkt su obične fantazije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s