Kraj svijeta, 4 do 6 puta godišnje

apogee_perigee

Proteklih tjedana su mediji učestalo spominjali Supermjesec i njegove moguće posljedice, pa je razumljivo da su hitro na scenu isplivale i razne senzacionalističke tvrdnje o potresima i katastrofama, zajedno s brojnim šarlatanima koji “znaju što govore”.

Što je Supermjesec? To je prirodna pojava koja se događa u prosjeku 5 puta godišnje, a odnosi se na pojavu punog ili mladog mjeseca koji se u trenutku lunarnog perigeja (točke u Mjesečevoj eliptičnoj putanji u kojoj se on nalazi najbliže Zemlji) nađe unutar 10% najbliže zabilježene udaljenosti od Zemlje. Za vrijeme mladog, odnosno punog mjeseca, Zemlja, Sunce i Mjesec su u konjunkciji, odnosno međusobno su poravnati. Valja napomenuti da ‘Supermjesec’ nije priznati astronomski termin, već ga je izmislio upravo jedan od gorespomenutih šarlatana (neću ga imenovati), a mediji su, naravno, pali na štos, valjda zbog dramatičnosti samog termina.

Ovaj nedavni mjesec, osim što je ‘super’ se također može podariti epitetom ‘ekstremni’. Zašto ‘ekstremni supermjesec’? Zato što za razliku od “običnog” supermjeseca, pri kojem mjesec mora biti unutar najbližih 10% uobičajenog raspona udaljenosti od Zemlje, ekstremni Supermjesec je još bliži – manje od 1% od dna tog raspona. Kako je, eto, još jedan supermjesec došao i prošao (a gle čuda – svijet je još tu), ovu priliku koristim isključivo za promociju jednog lijepog primjera “laičkog skepticizma”.

Science@NASA: Super Moon

Naime, mlada australka Jessica je bila toliko motivirana neodgovornim širenjem panike, kako od pojedinaca tako i medija uopće, da je otvorila blog i malo proanalizirala te tvrdnje o supermjesecu kao uzročniku potresa.

Proces je bio vrlo jednostavan – prvo je provjerila datume svih potresa jačih od 8.0 stupnjeva po Richteru, i te datume usporedila s pojavama Supermjeseca, a sve to od 1900. godine do danas.

Rezultati su potpuno jasni: Supermjesec nema nikakvog utjecaja na potrese. Dapače, ako ćemo se šaliti, možemo proširiti zaključak da Supemjesec štiti od potresa jer ih je za vrijeme Supermjeseca čak bilo manje od uobičajenog prosjeka. Ipak, sve je bilo unutar očekivanih statističkih varijacija pa sve ipak ostaje samo na šali.

Nego, provjerite i sami njenu metodologiju i uvjerite se kako je moguće nekim tvrdnjama brzo stati na kraj s malo skepticizma i jednostavnom uporabom intelekta:

Can Supermoons Affect Earthquakes? A Look at the Evidence

SretnoSmile

Ovaj unos je objavljen u aktualno, kritičko razmišljanje i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Kraj svijeta, 4 do 6 puta godišnje

  1. Jessica napisao:

    Hi, thanks for linking my article on the supermoon. I hope you enjoyed it as I enjoyed yours 🙂

    Bok, hvala za povezivanje moj članak na supermjesec. Nadam se da ste uživali u njoj kao što sam uživao tvoj 🙂

  2. Nikola napisao:

    My pleasure, Jess 🙂
    Keep up the good work!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s